LONDRA - Marea Britanie

Capitala Angliei a fost centrul Imperiului Britanic generatii intregi si este un oras modern si plin de istorie in acelasi timp. Cu o bogata mostenire culturala si istorica, acest oras este totodata un punct central al multor evenimente internationale. O vacanta la Londra este o experienta de neuitat pentru oricine, in special datorita atractiilor locale suprinzatoare si interesante.
Londra este vestita pentru ceata si ploi, deci atunci cand intentionati sa ajungeti in capitala Angliei trebuie sa va luati si umbrela. Cele mai potrivite anotimpuri pentru a petrece o vacanta la Londra sunt primavara (lunile mai si iunie) si toamna. Serile lungi de vara fac din iunie si iulie lunile perfecte pentru a calatori, chiar daca transportul in comun poate deveni insuportabil in zilele fierbinti. Iernile sunt intunecate, mohorate si reci.
O vacanta la Londra va fi una placuta pentru oricine. Turistii de toate varstele pot vizita numeroase atractii locale, de la muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud's sau faimosul London Eye de unde se poate admira o splendida panorama a orasului, pana la celebrul Turn al Londrei cunoscut pentru istoria sa sangeroasa. Cuplurile pot petrece in restaurante sau se pot bucura de viata de noapte de aici, pot urmari un spectacol West End sau pot cutreiera pietile si faimoasele cartiere unde se pot face cumparaturi. De-a lungul trecutului sau intunecat si tulburat, orasul a trait numeroase evenimente istorice importante precum ocupatia romana, invaziile celtilor, vikingilor si saxonilor, 2 mari incendii, ciuma bubonica, bombardamentele naziste, dar si momentele Spice Girls si Damien Hirst.
Londra zilelor noastre promite cate ceva pentru fiecare. London Eye ii ridica pe vizitatori sus deasupra orasului, oferindu-le vederi panoramice ale Londrei. Pe malul stang al raului, Galeria Tate Modern gazduieste unele dintre cele mai incredibile colectii de arta moderna, in timp ce un tur al celor 30,000 de magazine si buticuri vor epuiza fizic pana si cel mai inrait fan al cumparaturilor, iar numarul mare de restaurante (6,000) explica de ce britanicii isi onoreaza bucatarii ca pe celibritati.
Pentru cei interesati in explorarea patrimoniului orasului, Turnul Londrei (Tower of London) este un punct de plecare excelent. Construit mai intai in secolul al XXI-lea, turnul a fost reconstruit de cateva ori. Una dintre cele mai mari atractii ale Londrei si o celebrare a maretiei britanice, eveniment gratuit pentru toti vizitatorii, este Schimbarea Garzilor Regale de la Palatul Buckingham, care are loc zilnic.

Atractii

Madame Tussauds
Madame Tussauds este cea mai vestita galerie din lume, cu peste 400 de figurine de ceara ale starurilor, politicienilor faimosi, ale regilor si sportivilor, dar si ale celor mai periculosi criminali pe care i-a cunoscut omenirea. In muzeu aveti posibilitatea de a cunoaste istoria orasului, in timp ce “Camera Groazei” ii provoaca pe vizitatori sa intre. Tot in incinta muzeului se afla si Tussaud's Auditorium, unul dintre cele mai mari auditorii din lume, gata sa-si uimesca vizitatorii cu imaginile sale asupra universului.
Adresa: Marylebone Road;
Web: www.madame-tussauds.com;
Transport: statia de metrou Baker Street, sau autobuze 13, 18, 27, 30, 74, 82, 113, 139 si 274;
Deschis: Luni – vineri intre orele 09.30 - 17.30, sambata si duminica intre orele 09.00 si 18.00 (in extrasezon) si zilnic intre orele 09.00 – 18.00 (in sezon). Auditorium-ul: de luni pana vineri intre orele 12.30 - 17.30, sambata si duminica intre orele 10.30 si 18.00 .

Turnul Londrei (Tower of London)
Turnul Londrei este probabil la fel de faimos prin istoria sa cat si pentru structura sa impresionanta. Este pazit de un grup de soldati din garda regala engleza, cunoscuti cu denumirea de Beefeaters. In anul 2007 a fost numita pentru prima oara o femeie gardian Beefeater in cei 500 de ani de traditie a acestei garzi. In Turnul Londrei sunt paziti Corbii. Legenda spune ca daca aceste pasari vor parasi turnul, nenorocirile se vor napusti asupra Angliei, si de aceea sunt protejate si astazi prin decret regal. Istoria Turnului dateaza din secolul al 11-lea si a fost resedinta regala a celebrului William Cuceritorul. Fiecare nou monarh care s-a succedat la tronul Angliei jucat un anumit rol in istoria acestui edificiu. Evenimente importante din istoria Angliei s-au desfasurat in interiorul acestor ziduri. Aici a fost executata Anne Boleyn. Turnul a servit ca palat regal si fortareata, inchisoare si loc de executie, arsenal, monetarie regala, menajerie si vistierie. Stand de paza pe raul Tamisa, Turnul este o impresionanta piatra de hotar a Londrei. Cladirea adaposteste de asemenea si bijuteriile coroanei. Turnul se afla aproape de Tower Bridge, o alta vestita atractie a Londrei.
Adresa: Tower Hill; Cod postal: EC3N 4AB;
Web: www.hrp.org.uk;
Transport: statia de metrou Tower Hill sau autobuzele 15, 42,78 sau 100;
Deschis: de marti pana sambata intre orele 09.00 – 17.30, de duminica pana luni intre orele 10.00 – 17.30 (in perioada martie – octombrie); de marti pana sambata intre orele 09.00 si 16.30, de duminica pana luni intre orele 10.00 si 16.30 (in perioada noiembrie – februarie). Inchis in Ajunul Craciunului, de Craciun, a doua zi de Craciun si in ziua de Anul Nou.

Palatul Parlamentului (The Houses of Parliament)
Construit pentru Edward the Confessor mai bine de o mie de ani in urma, Houses of Parliament, sau Palatul Westminster (Palace of Westminster) a ramas resedinta principala a monarhilor britanici pentru urmatorii 400 de ani. A devenit in consecinta centrul administrativ al tarii. In 1834 marele incendiu a mistuit totul in afara de Westminster Hall, prezenta cladire gotica fiind terminata in 1840. Este probabil mai mult vestit datorita turnului cu ceas, St. Stephens, care este denumit in mod gresit Big Ben, dupa numele clopotului. Chiar daca Parlamentul este inchis pentru vizitatori in timpul sesiunilor, este inca o atractie populara in randul turistilor, mai ales pentru arhitectura sa exterioara.
Adresa: Westminster; Cod postal: SW1A 0AA;
Web: www.parliament.uk;
Transport: station de metrou Westminster
Deschis: in perioada 28 iulie – 27 septembrie. Inchis in zilele de duminica si de sarbatorile oficale. Este recomandat sa se consulte site-ul oficial al Parlamentului Marii Britanii pentru ca perioadele de deschidere se pot schimba.

Tate Modern Gallery
Gazduit de fosta statie Bankside, care a fost transformata de arhitectii elvetieni Herzog & de Meuron intr-o cladire moderna, Tate Modern este cel mai nou Muzeu de Arta Moderna din Marea Britanie. Muzeul expune opere de arta din 1900 pana in prezent, inclusiv lucrari ale lui Dali, Picasso, Matisse, Rothko si Warhol, dar si expozitii ale artistilor contemporani. Pe acoperisul muzeului exista o cafenea exceptionala, cu privelisti spectaculoase ale Londrei si un magazin impresionant de cadouri.
Adresa: Bankside;
Web: www.tate.org.uk;
Transport: statia de metrou Southwark sau Blackfriars, autobuz sau Tate Boat pe Tamisa;
Deschis: de duminica pana joi intre orele 10.00 – 18.00; vinerea si sambata intre orele 10.00 – 22.00. Inchis in zilele de 24, 25, 26 decembrie.

Galeria Nationala (National Gallery)
Galeria Nationala are o fatada impozanta care se intinde de-a lungul partii de nord a Pietei Trafalgar si gazduieste in jur de 2,000 de picturi de la fiecare mare scoala de pictura europeana din secolele 13 - 19. A fost deschisa in 1938 si locatia sa prezenta a fost aleasa datorita situarii sale intre cartierul cel mai bogat - West End si cartierul cel mai sarac East End, drept urmare a devenit o “galerie pentru toti”.
Adresa: Trafalgar Square;
Web: www.nationalgallery.org.uk;
Transport: statia de tren Charing Cross, statiile de metrou Charing Cross, Leicester Square.
Deschis: zilnic intre orele 10.00 – 18.00, in zilele de miercuri pana la ora 21.00. Inchis pe 1 ianuarie, 24, 25 si 26 decembrie.

Muzeul Britanic (British Museum)
Cu peste 6,000 de obiecte istorice de pe tot globul, British Museum gazduieste una dintre cele mai mari colectii de antichitati din lume. In 2000 s-a redeschis Curtea Mare, cu acoperisul din sticla intins pe o suprafata de 2 acri, si cu scari care duc la Sala de Lectura, care a fost restaurata complet. Muzeul Britanic este unul dintre cele mai mari muzee din lume. Aici puteti admira marmura Elgin sau tezaurul Sutton Hoo. Veti fi fascinati de mumiile egiptene si inspirati de superba expozitie de peceti si desene. Muzeul britanic adaposteste numeroase tezaure. Unele colectii expuse includ monede, medalii, obiecte antice egiptene, romane si grecesti, obiecte de arta japoneza, arta medievala europeana, arta orientala, arta preistorica precum si romano-britanica.
Adresa: Great Russell Street; Cod postal: WC1B 3DG;
Web: www.britishmuseum.org;
Transport: statia de metrou Russell Square;
Deschis: de duminica pana miercuri intre orele 10.00 si 17.30; in zilele de joi si vineri intre orele 10.00 si 17.30; inchis in zilele de 24, 25 si 26 decembrie, pe 1 ianuarie si in Vinerea Mare.

London Eye
La inaltimea sa de 135 m si cantarind mai mult decat 250 de autobuze supraetajate, London Eye este cea mai spectaculoasa noua achizitie din Londra, o imensa roata din care se poate admira o panorama minunata a orasului. Creat initial de arhitectii David Marks si Julia Barfield, proiectul a durat 6 ani si a trecut prin expertiza a sute de oameni din 5 tari ale Europei inainte de a fi transformat in realitate.
Adresa: Thames South Bank;
Web: www.ba-londoneye.com;
Transport: statile de metrou Westminster, Waterloo sau Embankment sau autobuz RV1, 211, 77 sau 381;
Deschis: zilnic; Inchis in perioada 11-20 ianuarie si pe 25 decembrie.

Teatrul Globe al lui Shakespeare (Shakespeare’s Globe)
Situat pe malul Tamisei, la doar 200 m de locul in care se afla originalul Teatru Globe (Globe Theatre) din timpul lui Shakespeare, acest loc de recreere va va duce inapoi in timp, pe vremurile primei puneri in scena a tragediei “Romeo si Julieta” si a piesei “A 12-a noapte”. Reconstructia a durat 10 ani in total si a costat in jur de 40 milioane de lire sterline; astazi gazduieste o companie de teatru profesionista care se ocupa de productiile celor mai vestite opere ale lui Shakespeare. Langa Teatru se afla Globe Exhibition, ce prezinta reconstructia teatrului si viata si opera lui Shakespeare printr-o serie de mijloace tehnice moderne: ecrane interactive si demonstratii live. Vizita la expozitie include si un tur al teatrului.
Adresa: 21 New Globe Walk, Bankside;
Web: www.shakespeares-globe.org;
Transport: statia de metrou Mansion House;
Deschis: Turul teatrului si expozitie: zilnic intre orele 10.00 si 17.00 (intre 10 octombrie si 17 aprilie); intre orele 09.00 – 12.30 si 13.00 – 17.00 (intre 18 aprilie si 9 octombrie). In timpul spectacolelor nu se intra in teatru.

Palatul Buckingham si Galeria Reginei (Queen’s Gallery)
Nicio vizita la Londra nu va fi completa daca nu se va asista la cermonia de schimbare a garzilor la Palatul Buckingham. Astazi vizitatorii pot chiar sa intre in interior, in timpul deschiderii anuale de vara a Saloanelor de Stat si pot vedea cateva dintre colectiile de arta private ale reginei la nou-deschisa Galerie a Reginei. La inceput casa din Londra a ducelui de Buckingham, Palatul a servit drept resedinta oficiala a monarhilor englezi din 1837. Daca steagul regal (Royal Standard) falfaie in aer inseamna ca regina este in resedinta.
Adresa: Buckingham Palace Road;
Web: www.royal.gov.uk;
Transport: statia de metrou Green Park;
Deschis: Queens Gallery – zilnic intre orele 10.00 si 17.30. Inchis in perioada 21 ianuarie – 13 martie, pe 21 martie, 29 septembrie – 16 octombrie, 25 si 26 decembrie. Salile de Stat sunt deschise zilnic in perioada 31 iulie – 29 septembrie, de la 09.45 – 18.00.

Harrod’s
Harrod's, al carui proprietar este Mohamed Al Fayed este numit de catre acesta “Palatul din Knightsbridge” si promite sa fie una dintre cele mai extravagante si mai luxoase experiente de cumparaturi din lume. Cu 22 de restaurante si o gama variata de sectiuni si servicii pe cele 7 etaje ale sale, este usor sa observati ce cumpara de obicei elita sociala a Londrei. Pozitionat pe Brompton Road, Harrod's este imposibil de ratat, mai ales noaptea, cand toata fatada sa este iluminata de cele peste 11,500 de beculete.
Adresa: 87-135 Brompton Road, Knightsbridge;
Web: www.harrods.com;
Transport: statia de metrou Knightsbridge;
Deschis: de luni pana sambata intre orele 10.00 si 18.00; duminica intre orele 12.00 si 18.00.

Piata Camden
Piata Camden este una dintre cele mai palpitante experiente de cumparaturi pe care o poate oferi Londra. Piata ofera o gama bogata de produse alimentare, antichitati, imbracaminte, baruri, localuri de noapte.
Adresa: Camden Lock, Chalk Farm Road;
Web: www.camdenlock.net;
Transport: statiile de metrou Camden Town si Chalk Farm;
Deschis: zilnic intre orele 10.00 si 18.00.

Greenwich
Este casa Meridianului Greenwich, care imparte globul pamantesc in Est si Vest si este responsabil pentru potrivirea ceasului la ora 0. Greenwich are o multime de atractii: piata Greenwich cu o varietate de obiecte de arta, mestesuguri, produse alimentare si bibelouri; Observatorul Regal al lui Sir Christopher Wren si Muzeul Maritim National. Parcul Greenwich este minunat si este un loc ideal pentru un picnic. Faimosul cliper cu care se aducea ceaiul, Cutty Sark, a fost distus de un incendiu in 2007 si este inchis pentru public.
Web: www.greenwichengland.com
Transport: Docklands Light Railway spre Greenwich, statia de metrou Cutty Sark sau o barca pe Tamisa.
Deschis: Piata Greenwich: zilnic intr orele 09.00 si 17.30; Muzeul Maritim National si Observatorul Regal de la Greenwich: zilnic intre orele 10.00 si 17.00. Inchis in zilele de 24, 25 si 26 decembrie.

London Dungeon
Va invitam sa faceti o excursie in istoria intunecata si inspaimantatoare a Londrei, sa-l intalniti pe Jack Spintecatorul si sa aflati ce s-a intamplat cu victimele lui sau sa vedeti haosul si prejudiciile cauzate de marele incendiu din Londra. London Dungeon ii readuce pe cei mai notorii criminali la viata intr-o experienta care nu este recomandata celor fricosi.
Adresa: 28-34 Tooley Street;
Web: www.thedungeons.com;
Transport: statia demetrou London Bridge;
Deschis: zilnic intre orele 10.30 si 17.30. Orele de deschidere variaza pe tot parcursul anului si trebuie sa se consulte site-ul oficial. Inchis de Craciun.

Catedrala St. Paul
Acoperisul Catedralei St. Paul a fost un punct de reper al orizontului lodonez secole intregi. Construita in 1673 de Sir Christopher Wren, dupa ce fosta Catedrala St. Paul a fost mistuita de marele incendiu al Londrei, este cea mai grandioasa dintre cele cateva catedrale dedicate St. Paul care au ocupat acest loc in cei peste 1400 de ani. Cripta de la catedrala este una dintre cele mai mari din Europa si gazduieste peste 200 de morminte, inclusiv pe cea a amiralului Nelson, a ducelui de Wellington si Wren insusi. Catedrala a fost gazda a numeroase ceremonii importante din istoria Londrei, inclusiv inmormantarea lui Sir Winston Churchill, casatoria Printului Charles a Lady Diana si mai recent jubileul de aur al Reginei.
Adresa: St Paul’s Churchyard;
Web: www.stpauls.co.uk;
Transport: statia de metrou St Paul’s;
Deschis: de luni pana sambata intre orele 08.30 – 16.00. Catedrala poate fi inchisa in orice moment din cauza unor evenimente speciale ce pot avea loc.

Piccadilly Circus
Una dintre atractiile cele mai cunoscute ale Londrei, Piccadilly Circus se afla la intersectia dintre bulevardul Picadilly, Regent Street si Bulverdul Shaftesburyn si este inconjurat de restaurante fast-food si de reclame de neon. Oricum, cu statia sa de metrou, Picadilly Circus este un punct bun de a incepe cumparaturile in West End, fiind aproape de Jermyn Street, Saville Row si Bond Street.
Transport: statia de metrou Piccadilly Circus.

Sugestii de excursii in zona

Brighton
Brighton este fara indoiala cel mai cunoscut oras aflat la malul marii din Anglia. Devenit popular in secolul al 18-lea, atunci cand printul regent (mai tarziu regele George al IV-lea) l-a ales ca locatie unde se va construi palatul sau de vacanta, bizarul si fantasticul Pavilion Brighton, este inca faimos pentru distractiile si viata de noapte de invidiat. Combinatia de arhitectura victoriana cu cea din anii 1810-1820 ofera Brightonului un aer aparte.
Web: www.brighton.co.uk.
Transport: cu trenul de la London Waterloo (o ora) .

Canterbury
Orasul Canterbury, catedrala sa istorica si strazile sale inguste pot fi admirate cel mai bine printr-o plimbare pe jos. Canterbury este leaganul crestinismului din Anglia si a fost destinatia a numeroase pelerinaje in Anglia secole intregi, pelerinaje descrise de Chaucer in “Povestirile din Canterbury”. Faimoasa Catedrala din Canterbury este una dintre cele mai impresionante si mai evocative din Anglia, si a fost locul in care a fost martirizat in anul 1170 Thomas Becket. Vizitatorii pot explora ruinele abatiei originale a Sfantului Augustin, cel care a adus crestinismul in Anglia acum mai bine de 1400 de ani in urma, sau pot vizita Scena Povestirilor din Canterbury si sa intalniti unele din personajele lui Chaucer.
Web: www.canterbury.co.uk;
Transport: cu trenul de la statia London Waterloo (90 minute).

Castelul Leeds
Situat pe un lac intr-o vale pitoreasca din Kent, cu o gradina de 500 de hectare si cu parapeti impozanti, Castelul Leeds a fost descris ca fiind “cel mai frumos castel din lume”. Pe vremuri resedinta reginelor Angliei si terenul de joaca al regelui Henric al VIII-lea, castelul este deschis publicului de 25 de ani, demonstrand maretia vremurilor apuse. Cu atatea lucruri de explorat, Castelul Leeds va va solicita o zi intreaga pentru a-l descoperi in intregime, sa va rataciti in incinta sa sau sa faceti un picnic in gradinile castelului.
Adresa: Maidstone, Kent;
Web: www.leeds-castle.com;
Transport: autocar, minibus sau tren de la Londra;
Deschis: in imprejurimi: zilnic intr eorele 10.00 si 17.00 (ultimul bilet la ora 15.00); Castel: intre orele 10.30 si 16.00 (ultimul bilet la 15.30). De pe 21 martie pana pe 30 septembrie orele de lucru se extind cu inca 2 ore seara.

Windsor
Fermecatorul oras Windsor se afla pe raul Tamisa, la 32 km de Londra si este dominat de Castelul Windsor: cel mai mare si mai vechi castel locuit din lume. Castelul a fost construit de Wilhelm Cuceritorul cu mai bine de 1000 de ani in urma si a fost locuit de monarhii englezi dintotdeauna; chiar daca Palatul Buckingham este cea mai cunoscuta resedinta a reginei, Windsor este resedinta ei preferata si este locul in care familia regala isi petrece week-end-urile. Printre atractiile castelului se numara Camera Waterloo, construita sa comemoreze victoria britanicilor de la Waterloo. Capela Sf. George este una dintre cele mai fine exemple de arhitectura gotica perpendiculara din lume si contine multe morminte ale suveranilor englezi, inclusiv pe cel al regelui Henric al VIII-lea, Jane Seymour, Charles I si George al V-lea. Multe dintre camerele castelului contin obiecte de arta nepretuite, inclusiv opere de Rubens, Holbein, Van Dyke, Rembrandt si Lawrence, dar si tapiserie si portelanuri, sculpturi si armuri. Parcul de 200 ha se afla in spatele castelului si include locul numit Frogmore, unde se odihnesc Regina Victoria si Regele Albert. In apropiere se afla si Eton College, faimoasa scoala fondata de regele Henric al VI-lea in 1440.
Web: www.royalcollection.org.uk;
Transport: cu trenul de la London Waterloo sau London Paddington;
Deschis: intre orele 09.45 si 17.15, ultima intrare la ora 16.00 (in perioada martie - octombrie) si intre orele 09.45 si 16.15, ultima intrare la ora 15.00 (in perioada noiembrie - februarie). Inchis pe 21 si 26 martie, 23 aprilie, 17 mai, 16 iunie si 25, 26 decembrie. Se recomanda a se consulta site-ul oficial pentru a urmari schimbarile de ultim moment.

Hampton Court Palace
Situata pe malul Tamisei, la 32 km sud-est de Londra, Hampton Court este probabil cel mai spectaculos palat regal din Anglia si merita vazut. Palatul a fost construit de Cardinalul Wolsey la inceputul anilor 1500 si a devenit mai tarziu resedinta principala a regelui Henric al VIII-lea si a ramas centrul vietii regale si politice pana in 1737 si locul unde au avut loc evenimente importante. Vizitatorii pot vedea Marele Hol al regelui Henric al VIII-lea, apartamentele regelui William al III-lea, precum si bucatariile in stil Tudor, care au ramas neschimbate din secolul al 16-lea, inca folosite pentru gatit la ocaziile speciale. Palatul este vestit probabil datorita gradinilor si labirinturile sale, care distrau copiii inca de cand au fost construite in 1705.
Adresa: East Molesey, Surrey;
Web: www.hrp.org.uk;
Transport: cu trenul de la Waterloo (35 minute), sau cu metroul;
Deschis: zilnic intre orele 10.00 si 16.00 (in perioada 30 martie - 25 octombrie); zilnic intre orele 10.00 si 16.30 (in perioada 28 octombrie – 29 martie). Inchis in perioada 24 – 26 decembrie. Gradinile sunt deschise zilnic de la ora 07.00 pana la apus.

Evenimente

Schimbarea Garzilor
Aceasta este una dintre cele mai vechi si mai familiare ceremonii regale. Zilnic o multime de turisti se aduna la Palatul Buckingham pentru a urmari schimbul dintre Vechile Garzi si Noile Garzi. Garzile poarta uniformele lor traditionale, completate de caciulile din blana de urs, insa armele purtate de ei sunt moderne, pentru ca rolul lor este atat unul ceremonial cat si unul practic. Transferul de indatoriri este acompaniat de fanfara uneia dintre cele 5 regimente de garda. Schimbarea Garzilor are loc zilnic la aceeasi ora la si Castelul Windsor si la Turnul Londrei. Date: zilnic la ora 11.30 (Palatul Buckingham); la ora 11.00 de luni pana sambata si la ora 10.00 (Horse Guards Parade);
Web: www.changing-the-guard.com .

Spectacolele din West End
Faimos pentru spectacolele sale muzicale, cartierul West End din centru Londrei se mandreste cu unele dintre cele mai bune teatre din lume, de la cele cu spectacole muzicale, pana la cele dramatice si de comedie. Exista spectacole care se joaca de ani de zile: Fantoma de la Opera, Mizerabilii, Lion King si Blood Brothers, in timp ce spectacolele curente includ Stapanul Inelelor, Baietii din Jersey, Dirty Dancing si Cabaret.
Web: www.londontheatre.co.uk .

Parada cu ocazia zilei de nastere a reginei
Ceremonia are loc anual de ziua de nastere a reginei si dateaza de pe vremea regelui Charles al II-lea din secolul al 17-lea. Chiar daca de fapt regina este nascuta pe data de 21 aprilie, ziua ei de nastere se sarbatoreste oficial vara, cand vremea este mai frumoasa.
Locatie: Horse Guards Parade;
Data: iunie;
Ora: 10.00;
Web: www.royal.gov.uk/output/Page4934.asp.

Campionatul de Tenis de la Wimbledon Campionatul de la Wimbledon este punctul maxim din calendarul de tenis, aducand laolalta pe cei mai buni tenismani din lume. Primul campionat de la Wimbledon dateaza din anul 1877, insa campionatul pentru femei a fost introdus abia in 1884. Campionatele de la Wimbledon sunt vestite mai ales pentru competitiile de Grand Slam.
Web: www.wimbledon.org

Festivalul Chelmsford
Festivalul este notabil pentru profesionalismul de care da dovada. Ca si Festivalul Carling, acesta are si un festival-frate care se tine in in Parcul Weston, in Staffordshire.
Locatie: Hylands Park, Chelmsford, Essex;
Web: www.vfestival.com.

Carling Weekend Reading
Este unul dintre cele mai grandioase festivaluri de muzica si aduna nume mari din muzica Pop, Rock, Folk etc.
Locatie: Reading;
Web: www.readingfestival.com

Carnavalul Notting Hill
Primul eveniment Notting Hill a avut loc in anul 1964 atunci cand comunitatea caraibiana din Londra a organizat acest carnaval pentru a atenua tendiunile rasiale existente. De atunci a devenit un eveniment anual plin de culoare sarbatorit de aproximativ 2 milioane de londonezi. Este a doua petrecere de acest gen din lume dupa Carnavalul de la Rio din Brazilia. Carnavalul consta din parade de costume, spectacole de jazz si reggae si mancare caraibiana.
Locatie: Notting Hill;
Web: www.rbkc.gov.uk/nottinghill07/general.

Tutankhamon si Epoca de Aur a Faraonilor
“Baietelul Rege” a urcat pe tron cand avea doar 9 ani si a murit la varsta de 18 ani. Mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit in Egipt in 1922 in Valea Regilor si expozitia include obiecte din mormantul lui, inclusiv coroana de aur, diadema regala. Sunt expuse si alte comori din Valea Regilor pentru a se reface o imagine a fascinantelor timpuri in care a trait si a condus Tutankhamon.
Locatie: The O2 bubble;
Web: www.visitlondon.com/tutankhamun .

BBC Henry Wood Proms
The Proms se pare ca este cel mai mare festival de muzica clasica din lume si in fiecare vara orchestrele interpreteaza opere de muzica clasica si contemporana. Spectacolele au loc in una dintre cele mai grandioase locatii ale capitalei si cei care viziteaza Londra vara nu trebuie sa rateze acest eveniment.
Locatie: Royal Albert Hall;
Web: www.bbc.co.uk/proms

The Times BFI London Film Festival
Este cel mai important festival de film din Marea Britanie si ofera premiere, scurtmetraje, filme clasice etc. Festivalul dureaza 2 saptamani si este sponsorizat de The Times si British Film.
Web: www.lff.org.uk/index.php

Lord Mayor’s Show
Spectacolul Lord Mayor este un eveniment anual care are loc in Londra cand primarul se indreapta din Primarie spre Curtea Regala de Justitie pentru a jura credinta Coroanei. Procesiunea a fost respectata de fiecare primar al Londrei incepand cu anul 1215, inclusiv de Dick Whittington. De atunci finalul acestui eveniment a capatat o tot mai mare amploare, cu focuri de artificii pe raul Tamisa.
Locatie: centrul Londrei, intre primarie si Aldwych;
Ora: 11.00;
Web: www.lordmayorsshow.org

Targul de Craciun
Targul prezinta o gama variata de cadouri de Craciun, decoratiuni fabuloase, bucate delicioase si bauturi. Mii de vizitatori sunt asteptati la acest targ anual in care expozantii isi prezinta multitudinea de produse in cele peste 400 de standuri. De la obiecte mestesugaresti nationale si locale, bijuterii si articole de moda pana la obiecte lucrate manual, inclusiv obiecte de bucatarie, sapunuri, exista o multime de idei de cadouri pentru toata familia.
Locatie: Business Design Centre, Islington;
Web: www.countrylivingfair.com

Anul Nou Chinezesc
Anul Nou in stil chinezesc se sarbatoreste in fiecare an in Chinatown in Londra, situat in cartierul Soho. Calendarul chinezesc este bazat pe fazele lunii si ale soarelui, asa ca sarbatoarea Anului Nou are loc in fiecare an la date diferite. Limba engleza este a doua limba pentru multi chinezi din Londra, asa ca vizitatorii nu trebuie sa uite sa le ureze un an nou fericit in limba lor: in cantoneza aceasta este Gueng Huei Fa Zuai, pronuntat gwung-hway-fa-tzoo-eye si in mandarina este Gong Xi Fa Cai, pronuntat gong-she-fatsai. In 2009 incepe anul boului.
Locatii: Chinatown, Trafalgar Square si Leicester Square;

Babylon
Orasul antic din Irakul de astazi a fost unul dintre cele mai mari orase din secolul 6 i.Chr. si expozitia trateaza aceasta perioada, ca si influenta orasului asupra asupra lumii moderne, inclusiv orele si minutele si sistemul zodiacal. Comori arheologice precum texte antice, manuscrise, picturi in ulei, sunt marturii ale artei babiloniene din evul mediu si pana in zilele noastre. Expozitia exploreaza si realitatea din spatele elementelor legendare precum Turnul Babel, Gradinile Suspendate si Exilul Babilonean.
Locatie: British Museum;
Web: www.britishmuseum.org

Cursa de barci dintre Oxford si Cambridge
O traditie anuala inca din anul 1829, cursa dintre cele doua dintre cele mai vechi universitati din Marea Britanie creeaza o atmosfera de festival de-a lungul malurilor raului Tamisa, intre Putney si Mortlake. Mii de oameni se aduna in diverse puncte de-a lungul raului pentru a urmari aceasta cursa.
Locatie: Raul Tamisa, de la Podul Putney Bridge pana la Podul Chiswick;
Web: www.theboatrace.org

Maratonul de la Londra
Maratonul de la Londra (Flora London Marathon) este o cursa de 42 km care incepe la Greenwich Park si continua pana la Mall, prin Cutty Sark, Canary Wharf, Tower of London, Palatul Buckingham si Big Ben. In jur de 30,000 de alergatori profesionisti si amatori concureaza in fiecare an. Traseul este punctat de spectatori si are o atmosfera foarte festiva.
Locatie: incepe in Greenwich Park si se termina la Mall;
Web: www.london-marathon.co.uk

Chelsea Flower Show
Chelsea Flower Show este un eveniment anual organizat de Societatea Regala de Horticultura si de la deschiderea din anul 1913 este recunoscut ca fiind cel mai important spectacol de acest gen din lume. Experti de la Societatea Regala de Horticultura sunt gata sa ofere consultanta in domeniul gradinaritului vizitatorilor acestui spectacol.
Web: www.rhs.org.uk

Finala Cupei FA (The Football Association Challenge Cup)
Cupa FA este cea mai veche competitie de fotbal si are un loc special in inima fanilor din intreaga lume. Ceea ce face ca aceasta competitie sa se diferentieze de celelalte este faptul ca cei din diviziile secundare pot juca in echipele din liga intai si adesea in urma acestei competitii apar noi eroi.
Locatie: Stadionul Wembley;
Web: www.thefa.com/thefacup

Restaurante

The Avenue
Favorit printre cei care stau in zona St James, The Avenue ofera meniuri englezesti si mediteraneene, insa incearca sa nu concureze cu vecinii sai ilustri, Pétrus si L'Oranger. Este un restaurant minimalist, cu mese dintre cele mai bune situate la mezanin. Meniurile sunt excelente iar preturile sunt competitive. Deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: 7-9 St James's Street;
Web: www.egami.co.uk.

La Poule au Pot
Este situat aproape de Sloane Square si este unul dintre acele restaurante pe care le-ati gasi mai degraba in Paris sau Provence decat in Pimlico Village. La Poule au Pot este cochet si calduros si serveste meniuri traditionale frantuzesti. Portiile de aici sunt generoase si savuroase. Deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: 231 Ebury Street (Pimlico).

Star of India
Cand treceti pe la Londra neaparat trebuie sa gustati din mancarea traditionala indiana – pui Tikka Masala – si nu exista loc mai potrivit decat la restaurantul Star of India, in South Kensington. Situat la primul etaj al unei cladiri georgiene, acest mic restaurant are un interior pseudo-clasic si continua sa fie unul dintre cele mai populare printre localnici, in ciuda preturilor. De ani de zile acest restaurant a fost unul in prim plan pentru bucataria indiana si continua sa impresioneze cu meniuri inovative si interesante.
Adresa: 154 Old Brompton Road (South Kensington).

1 Lombard Street
Situat in interiorul unui hol de banca, vizavi de Bank of England, 1 Lombard Street a devenit o institutie a orasului. Braseria este mereu aglomerata de bancheri si ofera meniuri a la carte pentru pranz si cina cu specialitati sezoniere si cu o lista bogata de vinuri. Restaurantul din spatele braseriei este un loc discret pentru conversatii si pentru amatorii de “haute cuisine”. Restaurantul este deschis doar in zilele lucratoare. Se recomanda tinuta “smart casual”.
Adresa: 1 Lombard Street (Bank);
Web: www.1lombardstreet.com.

Ubon
Fratele restaurantului de succes Nobu din Mayfair, Ubon (Nobu citit invers) este recomandat in general pentru cei care dispun de suficienti bani de cheltuiala. Restaurantul serveste meniuri fine japoneze, toate felurile de sushi si sashimi, dar si ofera privelisti splendide ale Tamisei. Multi clienti se plang ca serviciile lasa oarecum de dorit pentru un restaurant de acest standard si pret, insa majoritatea revin. Deschis pentru pranz si cina de luni pana vineri si pentru cina doar in zilele de sambata.
Adresa: 34 Westferry Circus (Canary Wharf);
Web: www.noburestaurants.com.

Montpeliano
Situat aproape de Knightsbridge si la un minut de Harrod’s, Montpeliano este un restaurant italian minunat si de moda veche, unde mancare este autentica si servirea excelenta. Proprietarul este tot timpul la dispozitia dvs, personalul este prietenos si atmosfera este plina de eleganta. Specialitatile sunt delicioase, portiile sunt generoase si preturile sunt rezonabile.
Adresa: 13 Montpelier Street (Knightsbridge).

The Abingdon
Barul cu atmosfera sa de pub este intotdeauna plin de localnici, in timp ce restaurantul isi aduna clientii de peste tot. Situat pe o strada apropiata de High Street Kensington, zona resturantului pentru servirea clientilor este oarecum ingusta, insa este locatia perfecta pentru o cina romantica sau o cina intr-un grup restrans de prieteni. Mancarea este simpla, insa de calitate. Deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: 54 Abingdon Road (Kensington).

192
Recent renovat si relansat de Tom Byng, care mai are in proprietate si restaurantul Zucca ce se afla in apropiere, acest restaurant legendar ramane favorit printre celebritati si nu numai. Meniurile englezesti si europene sunt inventive si chiar schimbatoare, iar lista de vinuri este excelenta. Este un loc grozav pentru pranz si cina. Deschis zilnic.
Adresa: 192 Kensington Park Road (Notting Hill).

Gordon Ramsay at Royal Hospital Road
Cunoscut ca unul dintre cele mai fine restaurante din Londra, Gordon Ramsay at Royal Hospital Road a fost deschis in 1998 ca primul restaurant proprietate a bucatarului-sef. Restaurantul a fost votat in topul celor 5 cele mai bune restaurante din lume de un grup de experti. Cu 14 mese si 44 de locuri, acest loc exclusiv este obligatoriu pentru cunoscatorii gastronomiei fine contemporane din intreaga lume. Deschis pentru pranz si cina de luni pana vineri.
Adresa: 68-69 Royal Hospital Road (Chelsea);
Web: www.gordonramsay.com/royalhospitalroad/.

Criterion Grill
Braseria Criterion, situat in inima zonei Piccadilly, ofera meniuri predominant franceze cu influente mediteraneene. In fiecare seara, de miercuri pana sambata, un magician merge de la o masa la alta si distreaza publicul. Deschis pentru pranz si cina. Inchis in zilele de duminica.
Adresa: 224 Piccadilly (Soho);
Web: www.whitestarline.org.uk.

Fire and Stone
Restaurantul este situat in Covent Garden si este ideal pentru o iesire in familie sau o cina cu prietenii sau o intalnire cu partenerii de afaceri. Restaurantul ofera o gama variata de pizza facuta din cele mai proaspete ingrediente. Este un restaurant cu preturi rezonabile. Deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: 31/32 Maiden Lane, Covent Garden;
Web: www.fireandstone.com.

Carnaby Restaurant
Situat in Courthouse Hotel, fosta Great Marlborough Street Magistrate's Court, Carnaby Restaurant este ideal pentru o gustare usoara, un ceai de dupa-amiaza sau pentru o cina. Este renumit pentru preturile sale rezonabile si pentru servirea excelenta. Restaurantul ofera o gama variata de mancaruri sofisticate. Lista de vinuri este impresionanta. Deschis pentru pranz si cina, de luni pana sambata.
Adresa: Courthouse Hotel, 19-21 Great Marlborough Street.

54 Farringdon
Un restaurant care serveste meniuri europene si malayesiene si locul ideal pentru o cina romantica si modesta. Serveste mancare preparata numai din produse organice si produse locale. Deschis pentru pranz si cina de luni pana vineri si pentru cina in zilele de sambata.
Adresa: 54 Farringdon Road.

Zailka
Este un restaurant contemporan indian ce ofera meniuri indiene intr-o locatie vibranta. Situat in Kensington, Zaika a castigat titlul de Cel Mai Bun Restaurant Indian din Londra. Cu o deservire buna, interiorul somptuos si bucataria excelenta, Zaika este un retaurant care merita vizitat.
Adresa: 1 Kensington High Street, Kensington.

Blue Elephant
Blue Elephant este obligatoriu pentru cei care sunt curiosi sa afle mai multe despre cultura tailandeza. Intampinati cu flori si zambete, decorul si interiorul vor uimi oaspetii. Daca sunteti in cautare de un restaurant unic care sa nu semene cu niciunul din Londra, in afara de preturi, mergeti la Blue Elephant. Restaurantul are o gradina interioara cu plante tropicale si fantana. Deschis zilnic pentru pranz si cina.
Adresa: 3-6 Fulham Broadway.

** pentru mai multe detalii despre restaurantele din Londra accesati www.london-eating.co.uk.

Shopping
O adevarata Mecca pentru shoppingul european, Londra dispune de magazine fantastice, cu branduri faimoase la orice pas. Trebuie sa vizitati strazile Oxford si Regent pentru firme precum Gap, Zara, Topshop, H&M si United Colours of Benetton. Renumita pentru pietele sale, Camden din North London a devenit a patra atractie din Londra dupa numarul de vizitatori. Un refugiu pentru punkisti, si alte subculturi, standurile si magazinele vand outfit-uri retro, accesorii colorate si vestimentatie de petrecere dintre ele mai inedite.
Pentru o iesire in weekend, Piata Portobello este o adevarata bijuterie (in vecinatate se afla si o piata agricola (Farmers Market). Devenita faimoasa prin filmul Notting Hill, aici se gasec multe cafenele atractive, retaileri independenti si standuri care vand haine ieftine si bijuterii.
Piata Borough de langa London Bridge este perfecta pentru cei dedicati gastronomiei. Vizitatorii pot degusta pateuri de casa, pot cumpara cirese proapete, ulei de masline, prajituri si alte asemenea lucruri.

Informatii utile:

Ora:
GMT.
Electricitate: 240 V, 50Hz.
Moneda: lira sterlina (GBP), divizata in 100 pence. ATM-urile sunt disponibile in toate orasele si cardurile Visa, MasterCard si American Express sunt acceptate in mai toate unitatile comerciale; turistii care poseda alte carduri trebuie sa se informeze despre folosirea acestora in Marea Britanie. Valuta poate fi preschimbata la casele de schimb valutar si la marile hoteluri, insa cele mai bune rate de schimb sunt la banci. Cecurile de calatorie sunt acceptate in toate zonele frecventate de turisti; se recomanda sa se preschimbe direct in lire sterline, pentru a se evita costurile suplimentare.
Limba: engleza este limba oficiala, iar turistii vor fi surprinsi de varietatea accentelor regionale.
Transportul in Londra:
Legendara retea de metrou a Londrei ramane cel mai usor si mai putin costisitor mod de a ajunge oriunde in oras, chiar daca e bine sa il evitati in orele de varf. Faimoasele autobuze rosii sunt o solutia mult mai placuta, dar si mai lenta, de a ajunge la destinatie. Cardurile de o zi, de trei zile si de sapte zile sunt optiuni bune pentru turistii care viziteaza Londra; ele pot fi folosite doar pentru metrou si autobuz si se vand la standurile care distribuie presa. Cardurile electronice, care pot fi refolosite, asa-numitele “oyster card” sunt disponibile acum pentru toti vizitatorii si se recomanda sa le procurati online, din timp, de la marile agentii de turism. Taxiurile negre pot fi intalnite oriunde, chiar daca sunt foarte scumpe; mini taxiurile sunt mai ieftine, insa trebuie comandate din timp. Exista si taxiuri private pe langa teatre si localuri de noapte; adese acestea sunt singurele optiuni noaptea tarziu insa se recomanda sa nu fie luate de femeile singure sau de cei care nu stiu drumul acasa. Atractiile majore ale Londrei sunt aproape unele de altele, multe sunt situate de-a lungul Tamisei si daca vremea este frumoasa puteti merge pe jos sau sa va plimbati cu barca. Daca doriti sa mergeti cu masina in centrul Londrei trebuie sa stiti ca nu este o optiune buna deoarece parcarile sunt foarte greu de gasit si sunt si foarte scumpe; cei care parcheaza pe locurile nepermise vor avea parte de amezi usturatoare. Cei care merg cu masina in centrul Londrei intre orele 07.00 si 18.30 de luni pana vineri trebuie sa plateasca o taxa ('congestion charge'). Companiile care inchiriaza masini cer clientilor sa aiba o carte de credit, sa aiba cel putin 25 de ani si sa aiba carnet de conducere.
Pentru mai multe informatii accesati www.tfl.gov.uk
>> Vezi harta metroului din Londra
Vremea:
Vremea in Londra este foarte schimbatoare si imprevizibila. Iernile sunt reci si umede, uneori cu zapada, iar verile sunt in general calde, cu ploi frecvente. Lunile iulie si august sunt cele mai calde, in timp ce ianuarie si februarie sunt cele mai reci, insa temperaturile nu scad sub 0°C. Cele mai placute perioade pentru a vizita Londra sunt primavara (mai si iunie) si toamna (septembrie si octombrie). The Lake District este cea mai umeda zona din Anglia.
Note privind documentele de intrare in tara:
Daca turistul provine dintr-un stat cu care Marea Britanie are un acord privind desfiintarea vizelor, acesta trebuie sa posede un bilet de intoarcere in tara de origine sau dovada ca detine fonduri suficiente pentru intrega perioada a sederii. Pasapoartele trebuie sa fie valabile pe intreaga perioada a sederii in Marea Britanie; cetatenii UE au nevoie de pasaport valid la sosire.
Bacsisuri: in cazul in care in nota de plata nu este inclusa taxa de serviciu, se asteapta un bacsis care sa fie de 10 - 15% din nota de plata. Soferilor de taxi de obicei li se lasa un bacsis cuprins intre 10-15% din nota totala. In alte servicii bacsisurile sunt la discretie.
Obiceiuri:
Strangerea de mana este un obicei uzual atunci cand sunteti prezentat. Fumatul este interzis in toate spatiile publice, inclusiv in resturante si puburi si in mijloacele de transport in comun. Aceasta interdictie este valabila si pentru Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. Exista o regula stricta pe escalatoare – se stationeaza pe partea dreapta si se lasa libera partea stanga pentru cei care se grabesc. Vizitatorii vor fi surprinsi sa observe ca londonezii sunt mai prinsi cu treburile lor si mai putin prietenosi cu strainii decat britanicii din restul tarii, in special in mijloacele de transport in comun in care turistii sunt in general singurii care vorbesc.
Business:
Cele 4 tinuturi ale Regatului Unit, diferite din punct de vedere istoric si cultural, in general se supun acelorasi reguli atunci cand vine vorba de afaceri. Politetea si punctualitatea sunt apreciate si primele intalniri sunt mai protocolare si mai impersonale, devenind mai deschise si mai sociale cu cat lucrurile progreseaza. Schimbul de carti de vizita se face la inceputul intalnirii. Tinuta este oficiala, de preferat costume negre sau cu tonuri neutre. Orele de lucru sunt in general intre 08:00 si 17:00 de luni pana vineri, cu o ora de pauza la pranz.
Comunicatii:
Prefixul telefonic international al Marii Britanii este +44. Operatorii de telefonie mobila folosesc reteaua GSM 1800, care poate sa fie incompatibila cu unele telefoane folosite in SUA. Internet-café-urile sunt raspandite in toate orasele, in statiile de tren si in aeroporturi.
Duty Free:
Turistii care calatoresc in Marea Britanie, au varsta peste 16 ani si au bunuri procurate din UE pentru uz personal nu trebuie sa plateasca taxe vamale (doar daca sunt pentru uz propriu sau sunt cadouri pentru familie). Aceasta regula nu se aplica si pentru cantitatile mari de alcool si tutun, daca depasesc urmatoarele limite: 3,200 de tigari, 200 trabucuri sau 3 kg de tutun, 10 l de bauturi alcoolice ce contin mai mult de 22% alcool sau 20 l de bauturi alcoolice care contin sub 22% alcool, 90 l de vin (nu mai mult de 60 l de sampanie) si 110 l de bere. Turistii din statele non-UE care calatoresc in Marea Britanie si au varsta de peste 17 ani (inclusiv din Insulele Anglo-Normande si Gibraltar) au dreptul sa introduca in tara, fara a plati taxe vamale: 200 de tigari sau 50 de trabucuri sau 250 g de tutun; 1 l de bauturi alcoolice care contin mai mult de 22% alcool sau 2 l de vin care sa nu aiba mai mult de 22% alcool; parfum pentru uz personal; suveniruri in valoare de ₤145. In cazul in care se introduc in tara arme, acestea trebuiesc insotite de licenta sau certificat. Portul de arme se permite doar pe aeronavele British Airways si numai cu permisiunea obtinuta de la Departamentul de Securitate. Printre obiectele interzise se numara carti si filme cu subiecte obscene.
Turism
Biroul de Turism al Marii Britanii: +44 (0)20 7808 3864 (Londra) sau www.visitbritain.com
Urgente: 999

Aeroporturi

Aeroportul London City (LCY)
Situare: la Royal Docks, 16 km de West End.
Transferuri in oras: Un minibus pleaca regulat de la terminalul din fata spre Canning Town, Canary Wharf si Liverpool Street, toate facand parte din reteau de metrou a Londrei. Statia Canning Town este cea mai apropiata, la cateva minute si de unde calatorii pot folosi linia Jubilee sau extensia Docklands Light Railway pentru a ajunge in centrul Londrei. Extensia Docklands Light Railway leaga aeroportul de oras.
Inchiriere masini: birourile de inchiriere masini se afla la parterul aeroportului. Printre companiile de inchirieri masini se numara Avis, Europcar si Hertz.
Facilitati: magazine, baruri, restaurant, servicii de pastrare a bagajelor, sala pentru mame cu copii, birouri de informare turistica si facilitati pentru oamenii de afaceri, inclusiv fax si acces la Internet; ATM-uri, birou de schimb valutar, facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Parcare: de scurta durata si de lunga durata. Se pot face rezervari pe site-ul aeroportului.
Web: www.londoncityairport.com

Aeroportul London Gatwick (LGW)
Situare: la 45 km sud de Londra.
Transferuri intre terminale: cele doua terminale sunt legate intre ele de un tren de tranzit care pleaca la fiecare 3 minute.
Transferuri in oras: cel mai usor si mai rapid mod de a ajunge la Londra de la aeroport este trenul Gatwick Express care pleaca regulat si dureaza 30 de minute pana la statia de tren Victoria. Sunt disponibile autobuze si taxiuri.
Inchiriere masini: Avis, Budget, Europcar si Hertz, la ambele terminale.
Facilitati: ambele terminale au magazine, restaurante, baruri, birouri pastrare bagaje, birouri de schimb valutar, ATM-uri, Internet café, loc de joaca pentru copii. La terminalul de Sud exista un oficiu postal, un centru medical, inclusiv pentru vaccinari, un centru de afaceri si conferinte; facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Parcare: cate o parcare pe termen scurt la fiecare terminal. Se pot face rezervari pe site-ul aeroportului pentru parcare, dar cu cel putin 4 zile inainte.
Web: www.gatwickairport.com

Aeroportul London Heathrow (LHR)
Situare: la 24 km vest de Londra.
Transferuri intre terminale: se efectueaza cu trenul Heathrow Express.
Transferuri in oras: cel mai simplu mod de a ajunge la Londra de la aeroport este sa luati trenul Heathrow Express, care pleaca la fiecare 15 minute pana la statia Paddington. Paddington are conexiuni bune cu alte cai ferate din Londra si cu toate zonele din Londra prin metrou. Serviciul Dot2Dot este un serviciu de transfer de la aeroport furnizat de National Express si transporta clientii de la aeroport la hotelurile londoneze situate central, birourile si resedintele si aeroprturile Heathrow si Gatwick. Exista si un serviciu Dot2Dot de la aeroport la Canary Wharf. Heathrow este pe linia Piccadilly si duce pasagerii in centrul orasului in aproximativ 40 de minute; este un mod mai lent de a calatori, dar mai ieftin. Cu taxiul veti face intre 20 de minute si o ora pana la Londra, in functie de trafic. Taxiurile sunt disponibile de la fiecare terminal.
Inchiriere masini: Avis, Budget, Europcar, Hertz, National si Sixt, in toate terminalele.
Facilitati: magazine, baruri, restaurante, ATM-uri, case de schimb valutar, birou pastrare bagaje, o farmacie la terminalul 1; facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Parcare: parcare de scurta durata langa aeroport. Un minibus face legatura intre aeroport si o parcare pe termen lung. Parcarile se pot rezerva prin intermediul site-ului aeroportului.
Web: www.heathrowairport.com

Aeroportul London Luton (LTN)
Situare: The la 52 km nord-vest de Londra.
Transferuri in oras: trenurile pleaca regulat spre statiile de metrou Farringdon, City Thameslink, Blackfriars si London Bridge. Statia de tren Luton Airport Parkway este conectata de terminal printr-un minibus gratuit. Autobuzele Easybus, Green Line si National Express merg zilnic intre aeroport si centrul Londrei. Taxiurile sunt disponibile 24 de ore.
Inchiriere masini: Avis, Hertz, Europcar si National Alamo.
Facilitati: magazine, baruri, restaurante, birou de schimb valutar, ATM-uri, loc de joaca pentru copii, facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Parcare: parcare pe termen scurt langa terminal.
Web: www.london-luton.com

Aeroportul London Stansted (STN)
Situare: la 55 km nord-est de Londra.
Transferuri in oras: trenul Stansted Express opereaza din statia London Liverpool Street spre aeroport. Exista si autobuze din statia Victoria si aeroporturile Heathrow si Gatwick. Sunt disponibile si serviciile de taxi.
Inchiriere masini: Avis, Budget, Europcar si Hertz.
Facilitati: restaurante, magazine si baruri in terminal, ATM-uri, casa de schimb valutar, business lounge si Internet café, facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Parcare: parcare de scurta durata langa cladirea terminalului; parcarea de lunga durata se afla mai departe de terminal si este conectata la aeroport printr-un minibus gratuit; se pot face rezervari in avans de pe site-ul aeroportului.
Web: www.stanstedairport.com

Ambasada

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Adresa: Arundel House, 4 Palace Green, Kensington, London W8 4QD
Telefon: 0044 207 937 9666
Fax:: 0044 207 937 8069
Site web: http://londra.mae.ro (http://london.mae.ro)
E-mail: roemb@roemb.co.uk
Secţia consulară
Adresa: M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, London W14 8NS
Telefon: 00 44 207 602 9777; 00 44 207 602 9662
Fax: 00 44 020 76024229
Email : consulara@roemb.co.uk
Ambasador: Dl. Ion JINGA

Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România
Cancelaria: Bucureşti, Str. Jules Michelet 24
Telefon: (0040-21) 201.72.00
Fax: (0040-21) 201.72.99
E-mail: Press.Bucharest@fco.gov.uk
Site web: http://www.britishembassy.gov.uk/romania
Secţia consulară:
Telefon: (0040-21) 201.73.00
Fax: (0040-21) 201.73.17
E-mail: Consular.Bucharest@fco.gov.uk
Program de lucru: luni-joi 8.30-13.00; 14.00-17.00, vineri 8.30-13.30
Ambasador: E.S. Dl. Robin BARNETT

Marshal Turism  

Marshal Turism va ofera cele mai bune tarife si disponibilitati imediate prin urmatoarele sisteme de rezervari online:
Amadeus, GTA, Dertour, Meier's, Kuoni UK, Hotelbeds, ATI, Bonotel, Restel, Miki Travel, Go Global, Olympia-Europe, 6Tour.it, Alpha-Travel.de, Booking.com, Expedia, Agoda
Top Taguri


destinatii exotice
Pachete de weekend Luna de miere
Chartere
Bilete de avion Circuite
Pelerinaj Israel Croaziere

Book now Powered by Booking.com

Aici primim reclamatiile dvs

Vacanta ta pe banii altora!

MARSHAL TURISM
certificata ISO 9001:2008
CERTIND
Certificat nr. 7794 C